Πρόσφατες εξελίξεις και συμβουλές για το «χαράτσι»

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Θέρμης επί μέρες συζητά και διερευνά τα νέα δεδομένα στην υπόθεση «χαράτσι». Τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν αλλά οι μέχρι σήμερα εξελίξεις μας επιτρέπουν τις παρακάτω εκτιμήσεις. Οι εκτιμήσεις μας βασίζονται

(α) Στις επί μακρόν και επί τόπου επισκέψεις μας σε δύο ταμεία της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη όπου είδαμε τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

(β) στις συμβουλές νομικών με τους οποίους συνεργαζόμαστε και

(γ) στην ενημέρωση που είχαμε από υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διαχώρισε το «χαράτσι» από το λογαριασμό της ΔΕΗ συνιστά μια τεράστια νίκη των πολιτών. Η νίκη αυτή προκάλεσε εκστρατεία συνειδητής σύγχυσης από το Υπουργείο Οικονομικών και μέρος των ΜΜΕ. Το βασικό όπλο της κυβέρνησης για την είσπραξη του Τέλους ΕΕΤΗΔΕ ήταν ο εκβιασμός διακοπής της ηλεκτροδότησης ο οποίος καταρρίφθηκε ως αντισυνταγματικός. Ήδη, όσοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι, παρά τα όσα λένε κυβέρνηση και ΔΕΗ περί 500.000 καταναλωτών, είναι πολύ περισσότεροι. Σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων, ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε προχτές ότι δεν πλήρωσε το 18%, που μεταφράζεται σε 1.350.000 πελάτες! Τα πραγματικά νούμερα είναι ΠΟΛΥ υψηλότερα, γεγονός που άλλωστε οδηγεί σε συνολική αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (βλ. σχετικά δημοσιεύματα σε οικονομικές εφημερίδες).

Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ καλούσαν τη μία σε πληρωμή όλου του ποσού και την άλλη σε πληρωμή μόνο του ηλεκτρικού ρεύματος. Κι αυτό έγινε επειδή η ΔΕΗ θέλει να βάλει λεφτά στο ταμείο της και το «χαράτσι» την εμποδίζει, αλλά δε θέλει να εμφανιστεί και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Με την προχτεσινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αντιμετωπίσει κυρίως αυτό το πρόβλημα. Δηλώνει ότι όσοι «έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας». Το Υπουργείο Οικονομικών κινείται χωρίς να λάβει υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι «δεν υφίσταται απόφαση του ΣτΕ αφού δεν έχει καθαρογραφεί»! Η πρακτική αξία αυτού του επιχειρήματος προσομοιάζει με δήλωση του τύπου «κλείνω τα μάτια μου και δεν σε βλέπω, άρα δεν υπάρχεις».

Επιπλέον, τόσο η ΔΕΗ όσο και το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι αν προσπαθήσουν να «ερμηνεύσουν» την εν μέρει πληρωμή των λογαριασμών (δηλ. την πληρωμή χωρίς την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ) κινδυνεύουν να διαπράξουν ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ με όλες τις νομικές συνέπειες. Η κατηγορία περί υπεξαίρεσης έναντι της ΔΕΗ μπορεί να μετατραπεί σε κατηγορία για κακουργηματική υπεξαίρεση αν αυτό εφαρμοστεί σε μεγάλη έκταση και ειδικά στους καταναλωτές που έχουν θεσμικά δηλώσει (μέσω επίδοσης εξώδικων) την άρνηση ή αδυναμία τους να πληρώσουν το «χαράτσι». Υπενθυμίζουμε ότι συμψηφισμός πληρωμής μπορεί να γίνει ΝΟΜΙΜΑ μόνο ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ (νομικά λέγεται αναγκαστικός συμψηφισμός και δεν εξαρτάται από την βούληση του καταναλωτή). Δηλαδή η ΔΕΗ, μπορεί νόμιμα να προτείνει έναντι του καταναλωτή συμψηφισμό, μόνο για απαιτήσεις που είναι ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ. Δεν μπορεί να προτείνει συμψηφισμό για ΞΕΝΕΣ απαιτήσεις. Το Τέλος ΕΕΤΗΔΕ όμως ΔΕΝ είναι απαίτηση της ΔΕΗ αλλά του Υπουργείου Οικονομικών. Συνεπώς ΔΕΝ μπορεί να συμψηφίσει χρήματα από την κατανάλωση ρεύματος με ΞΕΝΗ ως προς αυτήν απαίτηση (Τέλος ΕΕΤΗΔΕ). Αυτό θα μπορούσε να το κάνει μόνο κατόπιν ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ με τον καταναλωτή (αυτό νομικά λέγεται εκούσιος συμψηφισμός). Εξάλλου, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, εάν δεν αποδώσουν στην ΕΡΤ και στους Δήμους τα ποσά που έχουν οι καταναλωτές καταβάλει για τα αντίστοιχα τέλη και τα παρακρατήσουν για το «χαράτσι», θα είναι νομικά υπόλογοι- και αστικά και ποινικά- τόσο απέναντι στους καταβάλλοντες όσο και στους Δήμους και την ΕΡΤ. Ενώ προκύπτουν και αντίστοιχα ζητήματα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους (αλλά και τους μετόχους) της ΔΕΗ, εφ’ όσον χρήματα που προορίζονται για το ταμείο της ΔΕΗ, αποδίδονται αλλού.

 Συμπερασματικά, εκτιμούμε ότι η πρόσφατη εκστρατεία εγκυκλίων του Υπουργείου Οικονομικών και οι σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ έχουν ως στόχο να εκφοβίσουν και να μεγιστοποιήσουν τα εισπρακτικά οφέλη του Υπουργείου Οικονομικών.

Το τι πραγματικά θα γίνει με το «χαράτσι» δεν θα ξεκαθαρίσει αν δεν κοινοποιηθεί η καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ. Μέχρι τότε, συμβουλεύουμε τους πολίτες να συνεχίζουν να πληρώνουν ΜΟΝΟ την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος είτε στα ΑΤΜ των τραπεζών είτε στα ταμεία της ΔΕΗ. 

Συμβουλεύουμε τους πολίτες να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση για εξαίρεση από το «χαράτσι» (https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta/) ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΝΤΕ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΠΡΙΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΥΠΟΒΟΛΗ.

Συμβουλεύουμε τους πολίτες να καταθέσουν αιτήσεις για εξαίρεση από το «χαράτσι» στις Δ.Ο.Υ. (Εφορίες).

Θα συνεχίζουμε να δεχόμαστε δικαιολογητικά για εξώδικα τουλάχιστον μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ.

Η Επιτροπή μας εξετάζει συνεχώς όλα τα δεδομένα και θα δημοσιοποιήσει εκ νέου πληροφορίες. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο νομικών κινήσεων κατά της ΔΕΗ σε περίπτωση που προχωρήσει σε συμψηφισμούς που διαπράττουν υπεξαίρεση.

(Πατήστε εδώΠρόσφατες εξελίξεις και συμβουλές leaflet 15 2 13 για να «κατεβάσετε» τα παραπάνω σε μορφή σύντομης προκήρυξης)

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s