Δεν πληρώνουν το χαράτσι ακινήτων οι Ιρλανδοί

Αναδημοσιεύουμε την είδηση από το http://www.tvxs.gr ( 2/4/2012   tvxs.gr/node/89923)

Σχεδόν το ένα στα δύο νοικοκυριά της Ιρλανδίας δεν πλήρωσε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας τον νέο φόρο ύψους 100 ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, η δημόσια αντίθεση στη λιτότητα μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
Από τα 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά της Ιρλανδίας, μόνο τα 805.500 πλήρωσαν τον φόρο 100 ευρώ έως τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου που έληγε η σχετική προθεσμία, εν μέσω ενός κινήματος διαμαρτυρίας που καλούσε τους πολίτες να τον μποϊκοτάρουν.

Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την «επίθεση» στην ιδιοκτησία ακινήτων, την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

«Αποκλείεται, δεν πληρώνουμε», «απορρίψτε το φόβο, η λιτότητα σταματά εδώ», «Φορολογήστε τους κλέφτες που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση» ήταν μερικά από τα συνθήματα των Ιρλανδών που αντιδρούν στο έκτακτο τέλος ακινήτων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του Δουβλίνου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η ετήσια Σύνοδος του κόμματος του πρωθυπουργού Έντα Κένι, Φίνε Γκάελ.

Ο φόρος των 100 ευρώ επιβλήθηκε σε κάθε κατοικία, ενώ αναμένεται να αυξηθεί δραματικά το επόμενο έτος, όταν η κυβέρνηση της χώρας θα διαφοροποιήσει τη φορολογία, ανάλογα με την εκτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Washington Post.

Το Δουβλίνο συμφώνησε στην επιβολή του φόρου, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο έχει στόχο να μειώσει το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμά της, ύψους 18 δις. ευρώ.

Ένα κίνημα, όμως, του οποίου ηγήθηκαν εννιά βουλευτές και ζητούσε το μποϊκοτάρισμα του φόρου, κτύπησε μία ευαίσθητη χορδή εν μέσω μίας αυξανόμενης δημόσιας κόπωσης από τη λιτότητα, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times.

«Πρόκειται για έναν αντίστροφα προοδευτικό φόρο και πολλοί πολίτες δεν μπορούν να τον αντέξουν» δήλωσε ο Τόμας Πράινγκλ, ένας από τους βουλευτές, ο οποίος υποστήριξε μάλιστα ότι προτιμά να πάει στη φυλακή παρά να πληρώσει.

Η ιρλανδική κυβέρνηση συνασπισμού παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη κατά την εφαρμογή της νέας φορολογίας, αλλά αρνήθηκε να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής της, επιμένοντας ότι η επιβάρυνση για τους πολίτες είναι χαμηλή και υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις.

«Ο νόμος είναι εδώ, περιμένω ότι οι πολίτες θα υπακούσουν σε αυτόν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας κ. Έντα Κένι, προσθέτοντας ότι με τα 160 εκατ. ευρώ, που είναι τα έσοδα του φόρου, θα πληρωθούν τοπικές υπηρεσίες.

Οι διαμαρτυρίες έχουν ανησυχήσει την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δημοψήφισμα στις 31 Μαΐου για το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης και μία επιβραδυνόμενη οικονομία, η οποία θα δυσχεράνει την ικανότητα επίτευξης των στόχων του οικονομικού προγράμματος που έχει επιβάλλει.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα διολίσθησε στην ύφεση το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2011, όταν το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 1,1% και 2%, αντίστοιχα.

Το Δουβλίνο έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα ύψους 9 δις. ευρώ για την επόμενη 4ετία, τα οποία περιλαμβάνουν τον φόρο στην περιουσία, φορολογία του νερού και τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της φορολογίας εισοδήματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s