Εισήγηση της Επιτροπής στη συνέλευση – συγκέντρωση της 6/6/2012

Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητές και αγαπητοίσυμπολίτες,

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή έκτακτη συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Θέρμης. Η συγκέντρωση αυτή γίνεται σήμερα εξαιτίας των απρόβλεπτα παράνομων εξελίξεων που παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειοψηφία των λογαριασμών της ΔΕΗ όσων δεν πλήρωσαν το χαράτσι. Πριν όμως περάσουμε στο ζήτημα αυτό επιτρέψτε μας μια πεντάλεπτη συνολική ενημέρωση εκ μέρους της Επιτροπής.

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Θέρμης συγκροτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις πριν από 7 μήνες. Η λειτουργία της βασίζεται σε ανοιχτές συνελεύσεις και στο έργο της Επιτροπής Πρωτοβουλία Πολιτών Θέρμης. Πραγματοποιήσαμε 3 ανοιχτές συνελεύσεις – εκδηλώσεις: στις 7/11 έξω από το Πολιτιστικό, στις 14/11 εδώ στην πλατεία και στις 22/1 στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού. Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε αποτελεί ένα ανοιχτό όργανο που συνεδριάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα και στην οποία συνήθως συμμετέχουν από 15 έως 25 άτομα. Οι δράσεις μας επικεντρώθηκαν σε δύο άξονες: στο χαράτσι και στη διάθεση προϊόντων χωρίς την ύπαρξη μεσαζόντων μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών. Και οι δύο αυτοί άξονες υποστηρίζουν τη βασική επιδίωξη μας, την εμπέδωση της αλληλεγγύης και τη δημιουργία μιας κοινωνίας πολιτών στον τόπο που ζούμε. Δεν ανοιχτήκαμε σε πολλά γιατί επιδιώκουμε όχι τη φασαρία και την προβολή αλλά τη συστηματική και με αποτέλεσμα παρέμβαση σε συγκεκριμένα ζητήματα. Ασχοληθήκαμε και ασχολούμαστε και με άλλα ζητήματα (όπως, για παράδειγμα, τα δημοτικά τέλη στην ύδρευση) αλλά δεν τα προχωράμε αν δεν είμαστε 100% για τα δεδομένα και τις επιλογές. Φτιάξαμε το δικό μας μηχανισμό επικοινωνίας και ενημέρωσης (ιστοσελίδα, λίστα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, μηχανισμό παραγωγής αφίσας κ.α. υλικών, μηχανισμό αποστολής SMS) και βρήκαμε επαφές με νομικούς εντός και εκτός Θέρμης που συνέβαλαν καθοριστικά στο έργο μας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με αντίστοιχες άλλες επιτροπές στο νομό Θεσσαλονίκης και πανελλαδικά. Στο ζήτημα του Τέλους ΕΕΤΗΔΕ, χαράτσι, επιλέξαμε την οδό της ομαδικής κατάθεσης εξώδικων. Πάνω από 2.200 οικογένειες, κοντά 9.000 άτομα, έχουν καταθέσει εξώδικο μέσω της Επιτροπής μας. Κάναμε αρκετές παραστάσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, μας έχουν μάθει και τους έχουμε μάθει και συμβάλαμε στην επανασύνδεση διακοπής ηλεκτροδότησης συμπολιτών μας («λάθη»). Πραγματοποιήσαμε 2 δράσεις διάθεσης προϊόντων (πατάτες, ρύζι, μέλι) εδώ στη Θέρμη και συνεργαστήκαμε για τη διάθεση πατάτας με πολίτες στο Νέο Ρύσιο. Κάθε φορά απαιτούσαμε οι παραγωγοί να δωρίζουν και μια ποσότητα προϊόντων στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. Σκοπός μας δεν ήταν να ζημιώσουμε την τοπική αγορά. Το αντίθετο μάλιστα: θεωρούμε ότι ο περιορισμός του ρόλου των μεσαζόντων ευνοεί τόσο τους καταστηματάρχες όσο και τους καταναλωτές. Για όλα αυτά δεν είχαμε την τεχνογνωσία. Κανένας μας. Είχαμε μόνο καλή διάθεση και συμπαράσταση (συμπεριλαμβανομένων των χρήσιμων κριτικών για τα λάθη μας) από πολλούς πολίτες. Ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα όλες αυτές οι δράσεις δημιουργούν πίεση και τα προβλήματα εντέλει θα λυθούν, αν λυθούν, σε θεσμικό επίπεδο. Στην περίπτωση του Τέλους ΕΕΤΗΕΔΕ, χαράτσι, αυτό ήδη έγινε εν μέρει – αναφέρομαι στην απόφαση του ΣτΕ. Στην περίπτωση της διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, πληθαίνουν οι φωνές για έναν νομοθετικό πλαίσιο δημιουργίας μορφών κοινωνικής οικονομίας (λαϊκές αγορές, λίστες ηλεκτρονικών παραγγελιών κ.ά.) στις οποίες θα συμμετέχουν μόνο παραγωγοί και καταναλωτές.

Όλα όσα κάναμε έχουν από πίσω πάρα πολλές ώρες δουλειάς, συζητήσεων, επαφών, διερεύνησης εναλλακτικών κλπ. Για παράδειγμα, πριν το Πάσχα, επί ένα μήνα ασχολούμασταν με τη δυνατότητα διάθεσης κρέατος αμνοεριφίων κατευθείαν από κτηνοτρόφους στους καταναλωτές της Θέρμης. Τελικά μετά από πολλές μέρες δουλειάς είδαμε ότι στις παρούσες συνθήκες αυτό θα ήταν οικονομικά και πρακτικά ατελέσφορο. Σήμερα μπροστά σας βρισκόμαστε σχεδόν οι μισοί, οι άλλοι είχαν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, έχουν δουλειές, απουσιάζουν κλπ.  Το βάρος της δουλειάς, και αυτό πρέπει να το πούμε, ήταν στους ώμους των ανθρώπων που σε καθημερινή βάση κρατάνε το γραφείο μας στο Πολιτιστικό.

Είχαμε και δυσκολίες. Το βασικό μας πρόβλημα είναι η ανυπαρξία ύπαρξης ενός χώρου για τακτικές συγκεντρώσεις άνω των 20-25 ατόμων. Είμαστε ευγνώμονες στο Πολιτιστικό που μας φιλοξενεί αλλά δεν φτάνει. Ζητήσαμε από την Επιτροπή Νεολαίας του Δήμου να μας φιλοξενήσει 3 φορές το μήνα στο χώρο που νοικιάζει για αυτήν ο Δήμος και δεν βρήκαμε ευήκοα ότα – κρίμα γιατί αρκετοί από τους συνταξιούχους της Επιτροπής μας είναι απίστευτα νεολαίοι στα κουράγια τους και στην καθημερινή τους πράξη. Αν κάποιος από εσάς έχει κάποιο χώρο που να ενδείκνυται για συγκεντρώσεις 30 – 60 ατόμων μια φορά την εβδομάδα μας ενδιαφέρει. Χρηματοδότηση δεν έχουμε από πουθενά. Βασιζόμαστε το σε «ιδίους πόρους», στο «ρεφενέ», και στη συμβολή ορισμένων υπηρεσιών του Δήμου που θερμά ευχαριστούμε. Όλοι οι δικηγόροι που συνεργάστηκαν μαζί μας, η κ. Γεωργία Δούλη και η κυρία Κατερίνα Καραμαλή, το έκανα απόλυτα αφιλοκερδώς. Το ίδιο ισχύει και για όσους νομικούς μας παρείχαν τις συμβουλές τους ή συμμετείχαν στις δράσεις μας, την κ. Ιφιγένεια Καμτσίδου και τον κ. Μανώλη Λαμτζίδη.

Τον Ιούλιο η Επιτροπή θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, 10πμ-13μμ, στο Πολιτιστικό. Θέλουμε από Σεπτέμβρη θα συνεχίσουμε με νέο αίμα. Ζητάμε από όλους όσους θέλουν να αφήσουν το όνομα και το τηλέφωνο τους και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί τους  για την πρώτη μας συνάντηση. Στο εντωμεταξύ, για τη διάρκεια του καλοκαιριού, υποστηρίζουμε τη δράση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουρωτής για τη διάθεση καυσόξυλων σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές κατευθείαν από υλοτόμους σε καταναλωτές, πληροφορίες θα βρείτε σε λίγες μέρες στην ιστοσελίδα μας και μπορείτε και εσείς να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σουρωτής. Όλα αυτά τα αναφέρουμε ενημερωτικά και μετά μπορούμε να τα συζητήσουμε.

Περνάμε τώρα στο καυτό και επείγον ζήτημα που προέκυψε με το χαράτσι.  Εμείς βάλαμε δύο στόχους: την αποσύνδεση της ηλεκτροδότησης από την πληρωμή και την κατάργηση του μέτρου. Συμπράξαμε στην μεγάλη επιτυχία δημιουργίας κοινωνικής πίεσης που σαφέστατα συνέβαλε στην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη διακοπή της ηλεκτρδότησης για όσους δεν πληρώσουν τον χαράτσι. Εμείς δεν είμαστε κατά της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Υπάρχει μεγάλη ακίνητη περιουσία και πρέπει να φορολογηθεί. Όχι όμως με τον τρόπο και τη λογική πάνω στην οποία χτίστηκε το Τέλος ΕΕΤΗΔΕ, το χαράτσι.

Στους περισσότερους από τους πρόσφατους λογαριασμούς της ΔΕΗ παρουσιάστηκαν τουλάχιστον 2 ποσά που δεν υπήρχαν σε προηγούμενους λογαριασμούς. Υπάρχει ένα ποσό που αφαιρείται και μεταφέρεται στις ΔΟΥ (στις εφορίες). Αφορά το μεγαλύτερο μέρος του χαρατσιού που σας είχε χρεωθεί. Το πώς οι ΔΟΥ θα χειριστούν αυτό το ποσό δεν το γνωρίζουμε και δεν το γνωρίζουν και οι ΔΟΥ. Ο λόγος είναι απλός: η ΔΕΗ έστειλε τις οφειλές βάσει των αριθμών παροχής. Οι αριθμοί παροχής όμως συχνά βρίσκονται στο όνομα, και άρα στο ΑΦΜ, κάποιου διαφορετικού από αυτού που πράγματι κατοικεί στο χώρο που ηλεκτροδοτείται. Από συγκεκριμένη ΔΟΥ μάθαμε ότι ορισμένα ΑΦΜ στα οποία βεβαιώθηκαν οφειλές ανήκουν σε θανόντες! Ας μην συνεχίσουμε όμως παραπέρα για τις βεβαιώσεις οφειλών στις ΔΟΥ, το μέτρο ήταν εξ αρχής κακοσχεδιασμένο και συνεχώς αναδεικνύεται η προχειρότητα της όλης υπόθεσης. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, συστήνουμε σε όλους να μην συμπληρώσουν τον κωδικό 205 στον πίνακα 5 της φορολογικής δήλωσης ώστε να αποτρέψουμε την διασταύρωση των στοιχείων του ΑΦΜ μας και του αριθμού παροχής της ηλεκτροδότησης. Η συμπλήρωση του εν λόγω κωδικού δεν είναι υποχρεωτική.

Υπάρχει όμως, και εδώ είναι το ζήτημα, και ένα δεύτερο ποσό στους περισσότερους λογαριασμούς της ΔΕΗ το οποίο δεν αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος και το οποίο έχετε χρεωθεί. Φαίνεται δηλαδή να χρωστάμε κάτι που δεν είναι ηλεκτροδότηση. Δεν συμβαίνει σε όλους τους λογαριασμούς, συμβαίνει όμως στους περισσότερους. Το ποσό αυτό ποικίλει από καταναλωτή σε καταναλωτή και δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε τον τρόπο υπολογισμού του. Το ποσό αυτό προέκυψε διότι η ΔΕΗ απέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών μέρος των χρημάτων που εμείς πληρώσαμε για το ρεύμα. Έδωσε δηλαδή για το χαράτσι μέρος του ποσού που εμείς πληρώσαμε για το ρεύμα. Αυτό έγινε παρά το ότι εμείς με το εξώδικο σαφώς δηλώσαμε τι ακριβώς πληρώσαμε.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποφασίσουμε το τι θα κάνουμε για το ζήτημα αυτής της οφειλής και για να συντονίσουμε τις δράσεις μας και για μια σειρά από άλλα ζητήματα. Θα ακούσουμε στη συνέχεια από τον κ. Μανώλη Λαμτζίδη τα νομικά δεδομένα, θα ανοίξει ένας κύκλος συζήτησης και θα πάρουμε, ως συνέλευση, μια απόφαση.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s