Κινητοποίηση κατοίκων ενάντια στην τσιμεντοποίηση του ρέματος «Καραμελίτσα» στην Μαλακοπή Πυλαίας

Aναμεταδίδουμε το κάλεσμα στης Επιτροπής Πυλαίας – Χορτιάτη όπως το λάβαμε μέσω e-mail.
Yποστηρίζουμε την προσπάθεια. Υπογράψτε μέσω της παρακάτω σύνδεσης και….. διαδώστε το…παντού!!!!!!

http://www.gopetition.com/petitions/%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD.html

——————————-
Με τσιμεντοποίηση απειλείται το «Ρέμα Καραμελίτσα» που βρίσκεται στην περιοχή Μαλακοπής Πυλαίας (στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Κύπρου, Σταγειρίτη, Λαζ. Τσάμη και πίσω από το παλιό LIDL) εξέλιξη, που αν τελικά συμβεί, θα έχει αρνητικές συνέπειες για το μικροκλίμα της περιοχή και θα οδηγήσει στο «θάνατο» ενός σημαντικού μέρους του οικοσυστήματος στον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να αναπνέουν εναπομείναντα καθαρό αέρα.
Το ρέμα «Καραμελίτσα» βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 18 στρεμμάτων εκεί όπου παλαιότερα υπήρχε ο παιδικός σταθμός Καραμελίτσα-εξού και το όνομα του ρέματος- ο οποίος δεν υπάρχει σήμερα καθώς έχει κατεδαφιστεί. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, το ρέμα αυτό που συνδέεται στη συμβολή των οδών Κύπρου και  Σταγειρίτη με το ομώνυμο «ρέμα Σταγειρίτη», μαζί με τη βλάστησή του , την πανίδα και την χλωρίδα του είναι αναπόσπαστα ενταγμένο στο τοπικό οικοσύστημα, και παίζει καθοριστικό ρόλο αρκετές δεκάδες χρόνια τώρα στη διαμόρφωση του μικροκλίματος  της περιοχής.
Οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν πριν από 15 μέρες με έκπληξη το ενδεχόμενο τσιμεντοποίησης του ρέματος όταν πήγαν να καταθέσουν το αίτημά τους στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη για καθαρισμό και ανάδειξη του ρέματος σε χώρο αναψυχής και άσκησης των κατοίκων. Εκεί ενημερώθηκαν ότι ο εργολάβος που έχει αναλάβει την ανέγερση οικοδομής στο οικόπεδο βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης αδειών για τσιμεντοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο εντάσσεται και το ρέμα. Επίσης εντόπισαν ότι ενώ στην πράξη εφαρμογής (αρ. 54 και 54/361 διορθωτική πράξη) της επέκτασης Πυλαίας αποτυπώνεται το ρέμα, με την 07/7751/15-09-2009 απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε η άρση της λειτουργίας του ρέματος και δόθηκε η δυνατότητα οικοδόμησης στο χώρο του ΟΤ Γ138 του Δ.Δ. Πυλαίας του τότε Δήμου Πυλαίας. Μετά από την παραπάνω απόφαση εκδόθηκε η 260/11 άδεια οικοδομής (κατεδάφισης ισόγειου κτίσματος και αποξήλωσης περίφραξης) στο ΟΤ Γ142/01 οικόπεδο.
Να σημειωθεί ότι απόφασεις του ΣΤΕ προστατεύουν τα ρέματα στα οποία συντελείται η απορροή των πλεοναζόντων πλεοναζόντων υδάτων της ξηράς προς την θάλασσα καθώς αναφέρουν ότι εκτός από παράγοντες αντιπλημμυρικής προστασίας, αποτελούν επιπλέον φυσικούς αεραγωγούς και με την χλωρίδα και την πανίδα τους συνιστούν ιδιαίτερα οικοσυστήματαΕπιπλέον, σύμφωνα με άλλη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 319/2002) ο χώρος τον οποίο καταλαμβάνει ρέμα, μετά την οριοθέτηση του, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως οικοδομήσιμος χώρος ή ως χώρος προοριζόμενος για την ανέγερση κοινωφελών κτιρίων, αλλά αποκλειστικά ως κοινόχρηστος χώρος.
Για το ζήτημα αυτό έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Οι κάτοικοι  εκφράζουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι το ρέμα σβήστηκε από τα τοπογραφικά και αποχαρακτηρίστηκε με περίεργες διαδικασίες και έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις ενάντια στο ενδεχόμενο αφανισμό του και αντικατάστασής του από  ένα  υπερμεγέθες , για τα δεδομένα της περιοχής,  συγκροτήμα.
Το θέμα αναδείχθηκε στο δημοτικό συμβουλίο από τον δημοτικό σύμβουλό με την παράταξη » Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Πυλαίας –Χορτιάτη» Α. Αντωνούδη, ο οποίος έθεσε το σύνολο των περιβαλλοντικών παραβιάσεων που προκύπτουν από την τσιμεντοποίηση του ρέματος. Στην αναφορά του προς τον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη ο κ. Αντωνούδης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη δόθηκε το με αριθμό πρωτ. 33685/12-7-2011 υψομετρικό σημείωμα(απαραίτητο στοιχείο για την πληρότητα φακέλου και την έκδοση άδειας Δόμησης από την Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης).Στο  τοπογραφικό διάγραμμα που το συνοδεύει , το ανάγλυφο του εδάφους, το υφιστάμενο ρέμα, οι υψομετρικές καμπύλες δεν αποτυπώνονται ορθά. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει, ζητά την ανάκληση της «υψομετρικής βεβαίωση» άμεσα με έγγραφο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη προς την πολεοδομία Θεσσαλονίκης. Επιπλέον ζητά από τον Δήμο να προβεί  στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να διαφυλαχθεί το ρέμα και το φυσικό οικοσύστημα που υπάρχει εκεί.
Έγγραφο προς τον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη έχουν καταθέσει και οι Οικολόγοι Πράσινοι στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζουν  ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει «να παρακολουθεί διακριτικά και να επεμβαίνει προληπτικά στις αρμόδιες υπηρεσίες όταν κρίνει ότι πρέπει, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι την αρμοδιότητα, γιατί δικαιούται να εκφράζει άμεσα τους κατοίκους της περιοχής υποστηρίζοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων και τονίζοντας την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των ρεμάτων και των χείμμαρων».
Το θέμα στην Βουλή έφερε με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Λ. Αμμανατίδου η οποία ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου  «για να μην μετατραπεί ένα ακόμη ρέμα σε χώρο οικοπέδων και να αποτραπεί μια ακόμη «μικρή οικολογική καταστροφή» σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο οικολογικά πολεοδομικό συγκρότημα.
Σήμερα το απόγευμα οι κάτοικοι καλούν σε συγκέντρωση ενημέρωσης και για  καθορισμό της περαιτέρω στάσης τους, στην οποία  θα παραστούν  μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χορτιάτη-Πυλαίας, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων , καθώς και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης , της πόλης μας.
Η συγκέντρωση  θα  πραγματοποιηθεί  μπροστά από τον  Πολιτιστικό  Σύλλογο  «ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ», Αγαλιανού 17,  ημέρα  Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου , (11/10)  και ώρα 19.00 μ.μ.
Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s