Δικαίωση του αγώνα μας! Παράνομη η είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ!

Αναπαράγουμε την είδηση από το tvxs.gr. Το θέμα το καλύπτουν πλέον όλα τα ΜΜΕ. Εμείς στην Επιτροπή το θεωρούμε μέγιστη δικαίωση των αγώνων 12 μηνών και ξεκάθαρη απάντηση σε όσους μας έλεγαν «δεν θα καταφέρετε τίποτα!».

Λοιπόν, ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ! Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποσυνέδεσε το Τέλος ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι») από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η κυβέρνηση ακολούθησε την κουτοπόνηρη πρακτική λογιστικής ενσωμάτωσης του Τέλους ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών καταργεί πρακτικά και αυτήν τη δυνατότητα. Η διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε ήδη εντολή στα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΔΕΗ να δέχονται την πληρωμή λογαριασμών χωρίς το “χαράτσι” για τα ακίνητα.

Ξέρουμε ότι κάτι άλλο θα σκαρφιστούν. Εδώ είμαστε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

«Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την είσπραξη του τέλους ακινήτων μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Η απόφαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας, που χαρακτήρισε αντισυνταγματική κάθε διακοπή ρεύματος λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανισμοί και ομάδες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Η απόφαση αυτή είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που συνεπάγεται ότι ακόμα και αν η ΔΕΗ εφεσιβάλει την απόφαση θα πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω του λογαριασμού ρεύματος, διαφορετικά οι καταναλωτές θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος Γιάννης Μυταλούλης, εκπρόσωπος των ομοσπονδιών και ενώσεων καταναλωτών που κατέθεσαν τη συλλογική αγωγή, στο koutipandoras.gr, «η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή και δεν χρειάζεται να περιμένουμε την τελεσιδικία της. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή απαγορεύει την είσπραξη ενός αντισυνταγματικού φόρου και λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών της Ελλάδας. Εφόσον συνεχίζεται η είσπραξη, ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει αποζημίωση, αφού η ΔΕΗ πλέον δρα παράνομα. Η απόφαση του ΣτΕ μιλούσε για αντισυνταγματικότητα του τέλους ακινήτων αλλά δεν διασφάλιζε την νομική υπεράσπιση του καταναλωτή, εν αντιθέσει με την απόφαση που καθαρογράφηκε».

Σύμφωνα με τον κ. Μυταλούλη, η απόφαση αυτή είναι προάγγελος και για άλλες τέτοιες αποφάσεις που θα προκύψουν και σε φορολογικά θέματα που στηρίζονται στα νέα μέτρα που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση».

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s