2ο αλληλέγγυο μάζεμα ελιάς στο Μεσημέρι

Αναπαράγουμε μήνυμα που μας ήρθε ηλεκτρονικά.

————————————-

Την Κυριακή 20/1/2013 το πρωί θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο αλληλέγγυο μάζεμα ελιάς στο Μεσημέρι, κοντά στην Επανομή. Το χρονοδιάγραμμα της μέρας θα έχει ως εξής:
Θα ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλονίκη περίπου στις 08:00 και με τα οχήματά μας θα μεταβούμε στο Μεσημέρι. Εκεί θα μας περιμένουν συναγωνιστές από τα γύρω χωριά και θα κατευθυνθούμε στο παραχωρηθέν κτήμα. Υλικά συλλογής ελιών θα έχουν οι ντόπιοι. Εξάλλου, όσοι ήταν στο πρώτο μάζεμα ελιάς έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία (η οποία δεν είναι και ιδιαίτερη). Αναλόγως με το πόσοι θα ήμαστε, αν τελειώσουμε νωρίς υπάρχει πιθανότητα να πάμε και στην Περαία, σε δεύτερο κτήμα. Σε κάθε περίπτωση, θα καταλήξουμε μαζί με τις συγκεντρωμένες ελιές στο ελαιοτριβείο της περιοχής, όπου και θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία μετατροπής της ελιάς σε λάδι. Υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί στο χώρο της συγκομιδής, και μία συνέλευση ανίχνευσης-συζήτησης των επόμενων βημάτων αυτής της διαδικασίας.
Η όλη διαδικασία θα πάρει αρκετές ώρες, περίπου από τις 08:00- 17:00. Εννοείται πως αν υπάρχει στενότητα ώρας και υπάρχει μεταφορικό μέσο, κάποιοι μπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα ή να έρθουν αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα για αυτές τις ώρες: Νερό, καφέ, σάντουιτς, αθλητικά ρούχα, δεύτερα παπούτσια κτλ. Επειδή υπάρχει ζήτημα με τη μεταφορά στο χωριό, προτεραιότητα θα δοθεί στους ανέργους. Παρακαλούνται όσοι θέλουν να συμμετάσχουν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω μέϊλ ή κινητού απευθείας σε εμένα, τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για μέλη πρωτοβουλιών κατοίκων με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε αμάξια!

Στόχος:
-Εμπλοκή ανέργων και γενικώς ανθρώπων που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, με τη διαδικασία συλλογής ελιάς και παραγωγής ελαιολάδου. Είναι μία κίνηση αλληλεγγύης, η οποία δεν έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, μια που καλούμε τους ίδιους τους μη έχοντες να παράξουν ένα βασικό διατροφικό αγαθό για τους ίδιους και για όσους άλλους έχουν ανάγκη. Προσπαθούμε να βγάλουμε από την παθητικοποίηση τους ανέργους και όχι μόνο. Τελειώνοντας τη διαδικασία, όσοι συμμετείχαν θα πάρουν σε τενεκέ το προϊόν του κόπου τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους και με τη συλλογική παραγωγή. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ανέργους.

Πληροφορίες από τον Φίλιππο Πολατσίδη στο filippos@lycos.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s