Το Υπουργείο ΠΕΚΑ παραβιάζει τις Αρχές Τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας που το ίδιο έχει ορίσει

Αναδημοσιέυουμε από το http://rizopoulospost.com/ta-paradoska-ton-timologion-ilektrikis-energeias/#axzz2Qd3MZwPd

————-

Στις 29 Μαρτίου ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, υπέγραψε την απόφαση με την οποία κυρώνεται ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε πελάτες. Στο ειδικό παράρτημα του Κώδικα με τίτλο, «Βασικές Αρχές Τιμολόγησης», ορίζεται σαφώς ότι τα τιμολόγια πρέπει να αντανακλούν το πραγματικό κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, επιπλέον των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που μετακυλίονται στους πελάτες (τέλη χρήσης δικτύων, τέλος ΑΠΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), πρέπει να καλύπτουν το κόστος αγοράς ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά.

Έτσι όπως είναι διαρθρωμένη σήμερα η λειτουργία της αγοράς, οι παραγωγοί πουλούν υποχρεωτικά στο «pool» της χονδρεμπορικής αγοράς, με την τιμή που διαμορφώνεται σε ωριαία βάση και οι προμηθευτές αγοράζουν υποχρεωτικά από το «pool» με τις ισχύουσες ανά ώρα τιμές, για να μεταπουλήσουν στους πελάτες τους. Εφ΄όσον λοιπόν ισχύει ο Κώδικας προμήθειας, θα πρέπει τα τιμολόγια να αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρικής τιμής.

Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία για τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής (επίσημα αποκαλείται Οριακή Τιμή Συστήματος), η τιμή της ενέργειας δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 5λεπτά η κιλοβατώρα, αφού η μέση μηνιαία ΟΤΣ από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013, κινείται σε επίπεδα κάτω των 5 λεπτών και όχι μεταξύ 7,8 και 10,2 λεπτών που είναι η ισχύουσα χρέωση για το οικιακό τιμολόγιο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα τιμολόγια μέχρι και τον Ιούλιο θα εφαρμόζονται με υπουργική απόφαση που θα ορίζει όλες τις λεπτομέρειες. Μόνο που ο υφυπουργός που αποφασίζει για τις Αρχές Τιμολόγησης βάσει των οποίων προκύπτουν οι χρεώσεις, είναι ο ίδιος που τις παραβιάζει. Έστω και προσωρινά.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s