Ψήφισμα κατοίκων Θέρμης της 14/4/2013

Πραγματοποιήθηκε στις 14/4 η συγκέντρωση που είχαμε οργανώσει. Η ενημέρωση ήταν κατατοπιστική και… άκρως ανησυχητική. Η περιοχή μας θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες από την εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική καθώς η καρκινογόνος σκόνη που θα σηκώνεται θα φτάνει στη Θέρμη σε μεγάλες ποσότητες.

Εδώ θα βρείτε το χαιρετισμό που μας έστειλαν οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής.xairetismos syntonistikou halkidikis

Στο τέλος της συγκέντρωσης εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα.

————————–

Εμείς οι κάτοικοι της Θέρμης μετά  τη συγκέντρωση που έγινε σήμερα 14/4/2013 στο Πολιτιστικό Θέρμης και τη συζήτηση που διεξήχθη βάσει των εισηγήσεων των ομιλητών καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αποφασίσαμε τα παρακάτω σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική:

  1. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν λόγο και ρόλο στον τρόπο και στην επιλογή των μορφών ανάπτυξης της περιοχής τους. Η οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης που ακυρώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τοπικής κοινωνίας (τουρισμός, πρωτογενής τομέας, φυσικό περιβάλλον) είναι γεγονός μη αποδεκτό.
  2. Η ανάπτυξη ενός τόπου οφείλει να έχει στο επίκεντρό της τους ανθρώπους του τόπου και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Στην περίπτωση της εξόρυξης χρυσού από την εταιρία El Dorado βλέπουμε να καταστρατηγούνται πλήρως  τα παραπάνω. Οι εκχωρήσεις δημόσιας περιουσίας που ενέχουν στοιχεία σκανδάλου και ο πειραματισμός με μεθόδους επεξεργασίας αμφίβολης αποτελεσματικότητας σε ότι αφορά τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, της υγείας των εργαζομένων και της προστασίας του περιβάλλοντος πιθανά εγείρουν ποικίλες ευθύνες για όλους τους εμπλεκόμενους.
  3. Επιπλέον, τα παραπάνω συνδυάζονται με κρατική βία, με καταστολή που παίρνει τη μορφή εισβολής σε ιδιωτικές κατοικίες, με την παραγωγή έωλων κατηγοριών, με τη ρήψη χημικών δακρυγόνων σε αύλειους χώρους σχολείων, με κλητεύσεις 13χρονων εφήβων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των γονιών τους. Βάσει αυτών κατανοούμε ότι στόχος είναι η τρομοκράτηση των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων των ελεύθερων πολιτών αυτής της χώρας.
  4. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι επιδίωξη δεν είναι να εφαρμοστεί η νομιμότητα αλλά τα σχέδια ενός πολυεθνικού ομίλου που θα δώσει ψίχουλα στους κατοίκους ενώ θα ληστέψει τον πλούτο που υπάρχει στο υπέδαφος και θα καταστρέψει το περιβάλλον.
  5. Καλούμε όλους τους πολίτες να αντιδράσουν οργανωμένα στα σχέδια της κυβέρνησης και της εταιρίας, να προστατέψουν το μέλλον των παιδιών μας και της χώρας μας. Δεν μας τρομοκρατούν. Μας δυναμώνουν. Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης (α) να συζητήσει και να πάρει απόφαση για το θέμα στο πνεύμα των παραπάνω δεδομένων και (β) να αναλάβει πρωτοβουλίες (ΠΕΔΚ) για την ευρύτερη αντίδραση και ενημέρωση των δημοτών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας.
Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s