Δελτίο Τύπου του Ανοιχτού δικτύου απευθείας διάθεσης προϊόντων στη Θεσσαλονίκη

Το… έγκλημα της αγοράς φτηνών και ποιοτικών προϊόντων

Την περασμένη Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, η κοινωνία της Θεσσαλονίκης έγινε μάρτυρας ενός ακόμα επεισοδίου στο σήριαλ της συνεχιζόμενης φτωχοποίησης του μεγαλύτερου τμήματος της χώρας και της συνεχώς εντεινόμενης προσπάθειας καταστολής οποιασδήποτε ενέργειας αντιπαλεύει την υποβάθμιση των όρων ζωής μας. Αυτή τη φορά, με μεγάλη έκπληξη είδε τα ΜΑΤ (!!!) να εμφανίζονται στην πλατεία Αριστοτέλους, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης. Ποιο ήταν το…έγκλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και ποιοι οι εγκληματίες που το διέπραξαν; Το έγκλημα ήταν η αγορά διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες από την Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου και οι… εγκληματίες οι παραγωγοί που ήρθαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους και τα μέλη της Επιτροπής, όπως και άλλοι πολίτες που παραβρέθηκαν αφιλοκερδώς και εθελοντικά για να συνδράμουν στην ομαλή τέλεση της αγοράς.

Αυτή ήταν η τρίτη αντίστοιχη κίνηση που γίνεται από πλευράς των διωκτικών αρχών ενός καθεστώτος και μιας κυβέρνησης που υποτίθεται ότι εκλέχτηκε για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού και των κατοίκων που ζουν σε αυτή τη χώρα. Είχαν προηγηθεί αστυνομικές παρεμβάσεις στις διαθέσεις προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στις περιοχές της Τούμπας και του Ωραιοκάστρου, όπου μάλιστα επιβλήθηκαν υψηλά πρόστμα σε μερίδα παραγωγών που συμμετείχαν σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Όλες αυτές οι κατασταλτικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από καταγγελίες που έκαναν έμποροι και συμμετέχοντες σε λαϊκές αγορές. Μάλιστα σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στον τοπικό τύπο (χωρίς πάντως να αναφέρεται ποιος φορέας το εξέδωσε κάνοντας λόγο γενικώς και αορίστως για “παραγωγούς των λαϊκών αγορών Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης”)    αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Υπάρχει λοιπόν μία μερίδα ανθρώπων σήμερα, η οποία με την ευκαιρία της κρίσης και της ανάγκης των συνανθρώπων μας για βοήθεια, βγάζει ένα σημαντικό και εύκολο κέρδος. Δήθεν Παραγωγοί, οι οποίοι στενάζουν λόγω των μεσαζόντων που τους κλέβουν το κέρδος, παίρνουν την απόφαση- μη βλέποντας άλλη λύση- να πουλήσουν τα προϊόντα τους κατευθείαν στον κόσμο, σε πολύ χαμηλές, «φιλάνθρωπες» θα λέγαμε, τιμές.”

Επίσης, γίνεται λόγος για αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντα που πωλούνται στις αγορές χωρίς μεσάζοντες και αναφέρεται αντιπαραθετικά: “Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε τις Λαϊκές Αγορές της Ελλάδας, όπως όλοι τις γνωρίζουμε, οι οποίες αποτελούν νόμιμες αγορές, όπου  δραστηριοποιούνται- εκτός από Επαγγελματίες – Αγρότες Παραγωγοί, οι οποίοι με νόμιμη άδεια πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στο καταναλωτικό κοινό, σε επίσης ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αφού δεν υπάρχει παρέμβαση μεσαζόντων. Είναι γνωστό ότι όποιος Παραγωγός το επιθυμεί, καταβάλλοντας τα νόμιμα δικαιολογητικά, έχει τη δυνατότητα να εκδώσει άδεια και να προσέρχεται σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας επιλέγει, προκειμένου να διαθέσει, μέσα από τη Λαϊκή Αγορά, ο ίδιος τα αγροτικά του προϊόντα, στους καταναλωτές”.

Κανείς λογικός νους δεν μπορεί να κατανοήσει βέβαια γιατί, ενώ όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών να προσφέρουν και οι ίδιοι προϊόντα σε χαμηλές τιμές  χωρίς μεσάζοντες, από την άλλη να προχωρούν σε καταγγελίες εξαπολύοντας συκοφαντικούς μύδρους και να αισθάνονται ότι πρέπει να τύχουν της προστασίας των ΜΑΤ (από ποιους άραγε;) Επίσης, θα ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικό και θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μας πουν  οι επικεφαλής των λαϊκών αγορών με ποια κριτήρια δίνονται οι άδειες και για ποιο λόγο έχουν ακουστεί ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίες για μαφίες και κυκλώματα που ελέγχουν ποιοι τελικά θα αποκτήσουν τον πολυπόθτο πάγκο στις λαϊκές αγορές.

Σε κάθε περίπτωση η σημαντικότερη διάσταση του προβλήματος  είναι άλλη και βασίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία.

Τα οικονομικά της φτώχειας και της λαμογιάς

Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΕΜΥ (Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών)  της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), που βασίζεται σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική  Στατιστική Αρχή)  και της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν σωρευτική αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα τροφίμων σε ποσοστό 6,3% την περίοδο 2008-2013, με τα προϊόντα εισαγωγής να επιβαρύνονται περισσότερο. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ΕΣΕΕ, ένας από τους  κύριους λόγους της ακρίβειας είναι τα περιβόητα καρτέλ, δηλαδή η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού και λιανικού εμπορίου με μυστικές συμφωνίες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το «καρτέλ» στην αγορά κοτόπουλου που εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή το καρτέλ στο χονδρεμπόριο των νωπών οπωροκηπευτικών σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) κατέδειξε ότι από το 2008 οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ταχύτερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ευρωζώνη και το 2012 το επίπεδο τιμών των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν υψηλότερο κατά 3,6% έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε.

Τα παραπάνω αντανακλούν σε αυτό που βιώνει καθημερινά στο πετσί της, η συντριπτικά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού: Όχι μόνο να μην μπορεί δηλαδή να καλύψει σε πολλές περιπτώσεις τις διατροφικές της ανάγκες αλλά να είναι και να είναι υποχρεωμένη να αγοράζει ότι της επιβάλλουν τα καρτέλ των τροφίμων. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το εισοδηματικό επίπεδο είτε έπεσε δραματικά (στην καλύτερη περίπτωση) είτε εκμηδενίστηκε με την επίσημη ανεργία να αγγίζει το 30% στον συνολικό πληθυσμό και να ξεπερνάει το 60%  στους νέους, όντας η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απάντηση της Κοινωνίας των Πολιτών

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μείνουμε αδρανείς. Τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης. Τα τελευταία δύο χρόνια συγκροτήσαμε ενεργές ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, μεταξύ αυτών και του προβλήματος των ακριβών  και αμφιβόλου ποιότητας τροφίμων. Ήρθαμε σε επαφή με μικρούς παραγωγούς, μακριά από τη λογική των καρτέλ και της βιομηχανοποίησης της διατροφικής αλυσίδας. Οργανώσαμε διαθέσεις προϊόντων χωρίς μεσάζοντες σε όλη την επικράτεια της χώρας. Χτίσαμε σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας και προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε πράξη τον στόχο μας να μην μείνει κανένας μόνος στην κρίση. Συγκεντρώσαμε και διανείμαμε τρόφιμα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Συγκεντρώσαμε και διαθέσαμε φάρμακα σε Κοινωνικά Ιατρεία. Και αγκαλιαστήκαμε από την κοινωνία, που κατακλύει  τους χώρους διάθεσης των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Απέναντι σε αυτά τα… εγκλήματα, η κυβέρνηση μας έστειλε τα ΜΑΤ με εμφανή σκοπό να μας εκφοβίσει και να διαλύσει τις αυτοοργανωμένες αυτές δομές.

Δεν θα τους περάσει όμως.

-Καλούμε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να είναι παρόντες και να στηρίξουν τις επόμενες διαθέσεις προϊόντων ΧΜ

-Καλούμε τα δημοτικά συμβούλια και το περιφερειακό συμβούλιο να εκδώσουν ψηφίσματα συμπαράστασης των προωτοβουλιών μας και καταδίκης της αστυνομικής βίας και εκφοβισμού

-Καλούμε τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πραγματικότητα να έρθουν και να συζητήσουμε, βρίσκοντας κοινές λύσεις στα κοινά μας προβλήματα χωρίς… αστυνομικούς μεσάζοντες

-Δηλώνουμε την αμέριστη πίστη μας στους σκοπούς του κινήματός μας

ΔΕΝ ΕΚΦΟΒΙΖΟΜΑΣΤΕ

 

Η Κοινωνία των Πολιτών θα νικήσει.

Τα δίκαια αιτήματά μας θα επιτευχθούν

Η βία και η καταστολή θα γίνουν μπούμεραγκ στα χέρια αυτών που την ασκούν

1477944_1423341061229607_1612490788_n

 

H διμοιρία των… ΜΑΤ (!) που παρατάχθηκε στο χώρο της διάθεσης  προϊόντων χωρίς μεσάζοντες από την Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s